7 feiten en fabels over de blaas

7 feiten en fabels over de blaas

De blaas is erg belangrijk voor ons dagelijks functioneren, maar er bestaan ook veel misvattingen over. Laten we enkele feiten en fabels over de blaas eens onder de loep nemen en ontdekken wat waar is en wat niet.


De blaas kan uitrekken

De blaas is flexibel en kan uitrekken om urine op te slaan. Gemiddeld kan een volwassen blaas ongeveer 500 ml urine bevatten voordat het signaal om te plassen wordt afgegeven.


Water drinken is goed voor de blaas

Zeker! Voldoende water drinken is essentieel voor een gezonde blaas. Water spoelt bacteriën uit en verdunt de urine, waardoor het risico op blaasontstekingen wordt verminderd.


Het inhouden van urine is goed voor de blaas

Het ophouden van je plas kan leiden tot irritatie en infecties van de blaas. Het is dus niet waar dat dit goed is voor de blaas. Het wordt aanbevolen om regelmatig te plassen om de blaas gezond te houden.


Blaasproblemen komen vaker voor bij vrouwen

Ja, dit is waar. Of we het nou willen toegeven of niet. Vrouwen hebben vaker last van blaasproblemen dan mannen, voornamelijk vanwege de lichamelijke verschillen. Dit komt doordat vrouwen een kortere plasbuis hebben, waardoor bacteriën makkelijker toegang hebben tot de blaas.


Blaasontstekingen worden veroorzaakt door kou

Dat is niet waar. Blaasontstekingen worden meestal veroorzaakt door bacteriën, niet door de kou. Hoewel kou de symptomen wel kan verergeren, zal het niet de directe oorzaak van de infectie zijn.


Kegeloefeningen kunnen helpen bij blaascontrole.

Ja zeker! Kegeloefeningen, ook bekend als bekkenbodemoefeningen, kunnen de spieren rond de blaas versterken en helpen bij het voorkomen van urineverlies, vooral bij vrouwen na de bevalling of tijdens de menopauze. 
Kegeloefeningen waren oorspronkelijk bedoeld om vrouwen te helpen met incontinentie, maar nu worden ze veel breder gebruikt. Vooral na de bevalling worden ze vaak aanbevolen omdat de spieren daar flink op de proef worden gesteld. Kijk voor meer informatie over het uitvoeren van kegeloefeningen en wat nou de juiste spier is bij dit artikel over kegeloefeningen voor beginners.

Incontinentie is een onvermijdelijk onderdeel van veroudering.

Ik denk dat veel mensen blij worden van dit antwoord, want dit is niet waar. Hoewel incontinentie vaker voorkomt bij oudere volwassenen, is het niet onvermijdelijk. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder medicatie, oefeningen en soms chirurgie, die kunnen helpen bij het beheersen van incontinentie, ongeacht de leeftijd.

Moodies zijn voor veel mensen met lichte incontinentie een hele fijne en waardige oplossing, waarmee ze verbanden en inlegkruisjes voortaan links kunnen laten liggen.


Het is belangrijk om feiten van fabels goed in de gaten te hebben als het gaat om je blaas. Door een beter begrip van ons lichaam te krijgen en beter te leren hoe het functioneert, kunnen we ervoor zorgen dat onze blaas en onze gezondheid goed blijft.

Terug naar blog